Kategorier
Okategoriserade

Hur hundträning speglas av vårt samhälle

Vill börja med att vara tydlig med att när jag säger hundträning menar jag även hunduppfostran, då jag är en av dem som anser att träning och uppfostran är samma sak. Vi kan inte skilja på inlärning och inlärning, bara för att den ena sker på en träningsplan och den andra i hemmet eller att den ena är kontrollerad av oss och den andra händer när vi vill ha en paus framför TV:n. Inlärning sker på samma sätt, oavsett var eller när, så varför ska vi använda olika metoder eller göra på olika sätt under träning eller uppfostran…?

 
Tillbaka till ämnet:
Samhället är till stor del uppbyggd på straff eller hot om straff. Vi har fängelser, böter och andra anmärkningar av fel beteende. Man kanske får höra när man gjort något fel på jobbet eller glömt handla något till hemmet.
 
Bra uppförande och rätt beteende förväntas av oss, kanske och ofta, utan någon uppmärksamhet. Vi ska veta vad som är rätt och fel och hålla oss till det. Helst utan lön för mödan, en klapp på axeln eller hejarop. Det ska bara göras. Men gör någon fel, då blir det minsann livat. Är detta rimligt? Och är detta kanske något som speglar hur vi tränar våra hundar?
 
Vi förväntar oss att de ska veta rätt och fel. Och gör de fel ska de få veta det. Och visst, kan de få en köttbulle i början, när de lär sig vad som är rätt, men när vi anser att de kan uppgiften, då ska den helst ske utan lön eller belöning. Är det rimligt? Varför ska man fortsätta jobba eller göra uppgifter som man kanske inte är motiverad att göra, utan lön? Ja, kanske reflekteras även detta i vårt samhälle, där arbetsgivare drar in på personal, där personal får mer och mer ansvar (var och varannan blir utbränd), men oftast förblir lönen densamma.
Varför uppmärksammar vi inte det bra? Varenda gång din arbetskompis eller din hund gör något bra, oavsett om det är förväntat, rätt, självklart eller en helt ny grej – uppmärksamma detta! Tänk vilken energi och positivitet som skulle spridas. Tänk vad lätt det skulle vara att göra rätt om man visste att det uppskattades, man fick något för det eller bara att känna positiviteten spridas när alla fokuserar på det som är bra och inte det som är dåligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *