BAT – behaviour adjustment training

0

Jag har varit på kurs i BAT (behaviour adjustment training) med skaparen av konceptet Grisha Stewart. 

Det var en väldigt givande kurs som gav mig mycket nytt att tänka på och flera nya verktyg att arbeta med i både min egen hundträning och det jag lär ut i mina kurser, föreläsningar och beteendekonsultationer.

BAT låter hunden ha huvudrollen och vi människor får ha birollen.

BAT innebär koppelhantering och att kunna läsa hundens signaler. När vi tränar BAT så låter vi hunden inspektera miljön, vi stannar hunden sakta om den kommer för nära triggern (hunden, bilen eller vad det kan vara) eller är på väg rakt mot triggern och vi kallar på hunden om den blir för spänd eller exalterad, detta långt innan ett eventuellt utfall sker. Träningen börjar när hunden upptäcker triggern. När vi tränar vill vi inte kontrollera hundens rörelser (vi vill hellre kontrollera miljön). Vi vill ge hunden tid att ta in information. Vi människor är därför tysta och försöker att inte påverka hunden så mycket på promenaden. Därför används också ett koppel på 5 meter – hunden ska känna sig fri.

I BAT använder vi inte så mycket belöningar som kommer från föraren, för att vi vill att hunden ska lära sig att välja rätt även när vi inte är med samt att det beteende de väljer är förstärkande i sig. Att ha kontroll över en situation är en primär förstärkare och kan ses som belöning hos alla djur.

Vi följer hunden och låter den ta egna beslut, men ibland kan den behöva hjälp. Fokuserar den på triggern i mer än 2 sekunder – behöver den hjälp att släppa fokus? Går upphetsningsnivån upp eller ner? Går nosen igång eller blir hunden stelare? Beroende på om hunden blir mer eller mindre exalterad av triggers så kallar vi bort hunden och belönar eller låter hunden välja att göra något annat.

När det kommer till BAT så gäller det att jobba i en intressant miljö, triggern behöver/ska inte vara det mest intressanta. Kontrollera miljön så det inte dyker upp någon oväntad eller så någon blir trängd. Man kan göra en ”Snuffle Park” (ställe med massa roliga saker att lukta på och undersöka) för att göra miljön mer intressant men den kan också användas för nedvarvning efteråt. BAT tränar vi i olika miljöer, på olika tider och med olika triggers så att hunden/bilen eller vad det nu är inte blir en antecedent/signal för träningen.

Vi ser till att jobba i grönt och blått område, på stranden.

Eftersom BAT kanske inte alltid är möjligt att utföra finns nödlösningar för vanliga promenader eller om något oväntat händer. Dessa ska tränas in så de sitter när akutläget händer:

U-turn: Snabb flykt om en trigger dyker upp. Hund vid sidan, människa backar och säger en signal, klicka när hunden vänder, belöna när hunden svänger runt och går med, belöna för fokus.

Treat Party Recall: Upprepa belöningsordet varje gång du sätter ner en godis, gör det många gånger. 3 gånger dagligen 15-20 sekunder. Överraskande och mumsigt!

Touch: Nostarget och ta med hunden från triggern.

Vindrutelek: titta – belöning – titta – belöning. Huvudet ska gå som en vindrutetorkare.

Find it: kasta godis på marken och gör en sökövning bort från triggern.

Har du en reaktiv hund (en hund som reagerar med hög intensitet på triggers) så är detta en jättebra metod att använda! Om du vill ha hjälp med upplägg och träning, hör gärna av dig till mig!

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *