Kategorier
Dominans och ledarskap Känslor och beteende

Resursförsvar och vaktande av matskål

Det är mycket myter som florerar kring vaktandet av mat och hur man ska hantera detta. Ofta läser man att om du har problem med en hund som morrar vid matskålen så ska du ta ifrån den maten lite då och då eller visa att det är du som bestämmer (hur man nu gör detta framgår ofta inte).

Emotionsetologen Astrid Söderquist har skrivit om detta i ett inlägg på Facebook tidigare och det är så himla viktigt!

Jag tycker det är så hemskt när dessa dåliga råd om att ta maten från hunden florerar på sociala medier och ser bara framför mig hur det kommer att bli värre och värre och till sist blir någon biten eller så avlivas hunden.

Hund, Snappy, Brun, Tand, Ben, Försvara, Baring Tänder

Anledningen till resursförsvar hos hund är att de har något de tycker är värdefullt och inte vill bli av med den. De är inte trygga i situationen och är rädd att bli av med något värdefullt. De är alltså osäkra på dina intentioner och visar med sitt kroppsspråk eller vokalisering att den inte vill att du kommer närmare. De kommunicerar med oss, så varför lyssnar vi inte?

Vi vill ju alltså inte ta bort matskålen när de äter och därmed uppfylla vår hunds förväntningar om att vi inte är att lita på och dessutom inte lyssnar när de pratar. Vi vill träna tillit och öka vår hunds självförtroende.

Emotionsetologen beskriver i sitt inlägg en artikel som studerat resursförsvar och kommit till slutsatsen att:

Dessa tre faktorer minskar resursförsvar:

– Att ge sin hund extra goda matbitar när den äter sin mat

– Att träna sin hund med positiv förstärkning

– Att träna en signal för loss med sin hund

Dessa faktorer ökar resursförsvar:

– Att ta bort matskålen från din hund när den äter

– Att träna din hund med positiv bestraffning

Källa:

Jacobs J.A., Coe J.B., Pearl D.L., Widowski T.M. & Nie L. 2017. Factors associated with canine resource guarding behaviour in the presence of people: A cross-sectional survey of dog owners. Preventive Veterinary Medicine. In Press.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *