Kategorier
Känslor och beteende Terminologi och inlärning

Skvallerträning

I många hundforum ser jag att det tipsas om skvallerträning. Hundmöten, bilar, skällande. Ja, alltid kommer det ett tips om skvallerträning. Och jag gillar det! 🙂

Men vad är det egentligen och när kan jag använda det?

Målet med skvallerträning är att hunden ska komma till ägaren och säga till att den sett något (det som den tidigare kanske gjort utfall mot). Och såklart får den en belöning för att den säger till.

Men hur kommer jag dit, från att hunden står och skäller som en galning eller kastar sig i kopplet eller hoppar som en studsboll?!?

Jo – nyckeln är avstånd. Du måste börja träningen på det avstånd där hunden kan ta en godis och innan alla kast i kopplet och skall börjat. Innan hunden börjar med alla dessa tokiga saker så kommer det finnas små tecken. Kanske fryser hunden till en halv sekund, stirrar på den saken som utlöser en reaktion. Där flyger det en godis in i munnen. OJ! Och så gör man massa gånger.

Till man en dag vågar vänta en sekund när hunden fryser till. Och man kollar på hunden. Vad gör den? Det tar lite extra tid, hjärnan arbetar. Och helt plötsligt vänder sig hunden mot dig. ”Matte! Var är min godis? Den där läskiga hunden betyder ju godis? Var är det?” Då belönar vi massor och kanske byter vi riktning, eller går och gör någon rolig aktivitet. Vissa hundar (de flesta?) klarar inte av att efter skvallret fortsätta mot hunden/bilen/katten utan att det blir för svårt. Blir det för svårt så kommer den där reaktionen som vi inte vill ha. Så en riktningsändring eller en sväng ut från vägen för aktivitet kan vara en bra idé (bild från Karen Pryor).

Skvallerträning kan användas för att ändra känslor genom motbetingning. Och egentligen alla möjliga känslor. Det spelar ingen roll om hundmötet är jobbigt på grund av rädsla, exaltation eller frustration. Skvallerträning fungerar i alla de tillfällena. Men hallå, lugn nu. Vad är motbetingning? Motbetingning är när du ändrar hundens känslor och därmed reaktioner och beteende med hjälp av något som hunden gillar, som till exempel godis:

Motbetingning:
Innan träning kan det se ut så här:

Annan hund > rädd och skäller
Under träning
Annan hund > godis > gladare och mer positiv
Efter träning
Annan hund > glad och positiv

Exempel där du kan använda skvallerträning:
– Hundmöten
– Reaktioner på diverse fordon
– Skällande på ljud utanför boendet
– Jaktbeteenden, andra djur

Egentligen alla saker där du får en reaktion av hunden som du inte vill ha. På videon ser vi Ronja skvallra på dovhjort. Vi ser att hon fryser till innan reaktionen, som nu är att komma tillbaka och säga till mig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *