Kategorier
Terminologi och inlärning

Om velourträning, köttbullelydnad eller vad det nu kallas…

Ett beteende utförs antingen för att få något man vill ha eller för att undvika något obehagligt, så är det bara. Hunden drar i kopplet för att komma fram snabbare, jag åker till jobbet för att få lön, hunden går inte emot elstängslet för då får den en stöt eller barnet skriker i affären för att få en glass. Så nu är det bara att välja uppfostringsmetod efter denna kunskap. Lätt va?

Vill du att hunden ska göra något för att den vill ha en rolig upplevelse eller göra något för att den är rädd för en obehaglig upplevelse? Svårare än så är det inte.

Positiv förstärkning, där du ger en belöning för rätt beteende, är bara en del av denna velourträning och det upplever jag att folk tycker är lite klurigare att förstå sig på. Alltså man måste ju göra massa saker, istället för att bara korrigera det där felet hunden gör och där blir det jobbigt och missförstånd uppstår… Man måste förekomma beteenden, lära sig att läsa sin hunds signaler och beteende för att inte hamna i den där situationen där jag måste ryta i åt hunden. Man måste veta vad hunden uppskattar och vad dens favoritsaker är för att kunna ta fram vid svårare tillfällen. Man måste avleda innan problem uppstår och försöka förstå varför problem uppstår.

Många är även av missuppfattningen att om man jobbar med den så kallade mjukostträningen så finns inga gränser eller regler. Men det är klart att det finns. De är bara inlärda på ett bra sätt. Att gränser och regler inte kan läras in utan korrigeringar (eller vad man nu ska kalla det) är bara okunskap.

Det kan tyckas mer tidskrävande, men samtidigt kommer du säkert få ryta i åt den hund som gör fel fler än en gång och kanske med ökande intensitet, för att den ska bli tillräckligt rädd och låta bli bullarna på vardagsrumsbordet. Och då har vi ju bara avslutat beteendet, vi har ju inte visat vad vi vill att den ska göra samt att vi fått en rädd hund, eller hur?

En myt som jag hört att många tror på är också att hunden måste göra fel för att jag kan träna på det. Det måste den inte alls. Man tränar på vad som är rätt, visar hur man vill att den ska göra i olika situationer (med köttbullar!) så vet hunden, att om den gör på det sättet så lönar det sig, och vet ni vad? Då gör hunden det. För den gör vad som lönar sig. Och den är glad under tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *